به گزارش پایگاه خبری آهننیوز، ایران از بزرگترین تولیدکنندگان فولاد در جهان بوده ولی بهدلیل اعمال تحریمهای سیاسی در دهه گذشته، سهم زیادی از بازار جهانی را در اختیار ندارد. کشورهایی که بر نرخ جهانی فولاد تاثیرگذار هستند با عنوان اتحادیه کشورهای مستقل مشترک المنافع (CIS) شناخته میشوند.
بازار آهن ایران، تاثیرپذیری زیادی از تصمیمات این کشورها (بهخصوص کشور چین) در تعیین بهای فولاد دارد؛ قیمت محصولات آهنی در ایران و بازار بورس کالا، تحت تأثیر ارزش دلاری هر تن فولاد جهانی بوده که بهای این محصولات در بازار داخلی کشور (نمونههای صادراتی) در حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد پایینتر از قیمت جهانی است.
بهطورکلی نرخ حدودی آهن و فولاد کشور را به طریق زیر میتوان محاسبه نمود:
کف قیمت فولاد ایران = شاخص بهای محصول فولادی موردنظر در CIS × میانگین نرخ روز دلار صرافی ملی
کشورهای چین، آمریکا، ایتالیا، اسپانیا، ترکیه و بلژیک از تولیدکنندگان عمده میلگرد در جهان هستند و کشور چین بهعنوان تعیینکننده اصلی قیمت در جهان شناخته میشود که نرخ روزانه این محصول را بر اساس شرایط داخلی کشور خود، تعیین میکند.
انواع میلگرد، بر اساس برآمدگیهای روی آن تشخیص داده میشود، با قیمتهای مختلفی در بازار عرضه میشود. از آنجایی که حجم میلگرد خریداری شده برای پروژههای ساختوساز معمولاً زیاد است، پس اطلاع از بهترین و مناسبترین قیمت روز میلگرد موجود در بازار برای مشتریان این محصول از ارزش بالایی برخوردار است. تعیین قیمت میلگرد برای سایزهای ۱۴، ۱۶، ۱۸ و غیره انجام میشود و وزن آنها نقش زیادی در افزایش یا کاهش آنها دارد.
نرخ جهانی میلگردها تحت تأثیر شرایط اقتصادی-سیاسی این کشورها و همچنین ارزش جهانی آهن و نفت قرار دارد.
قیمت میلگرد صادراتی ایران، براساس بهای این محصول در بازار داخلی و نرخ جهانی آن، تعیین میگردد که در حدود ۱۵ درصد کمتر از نرخ کشورهای CIS است.
در سالهای گذشته بهدلیل شیوع بیماری کرونا و تأثیر آن بر کاهش میزان تولید کارخانهها و کم شدن نیروی کار، نمودار قیمت جهانی میلگرد روندی صعودی را تجربه کرد. با کنترل نسبی این بیماری در چند ماه گذشته و رونق مجدد تولید محصولات فولادی، ارزش جهانی این مقطع، بهخصوص در یکسال گذشته روندی نزولی را دنبال کردهاست.
بااینحال، شرایط تغییرات بهای میلگرد در داخل کشور، متفاوتتر از بازارهای جهانی است؛ نرخی که بهعنوان قیمت پایه در بازار بورس کالای کشور استفاده میشود، بر اساس دلار نیمایی است.
سیاستهای ارزی دولت کنونی، نزدیک کردن نرخ دلار نیمایی به دلار آزاد است؛ بههمیندلیل برخلاف بازار جهانی، بهای این کالا در سال جاری روندی صعودی داشت. باتوجه به تأثیر تحریمهای سیاسی بر بازار ارزی کشور، افزایش قیمت میلگرد با شیبی ملایم در ادامه سال جاری، دور از انتظار نخواهد بود.
نرخ این محصولات در بهار ۱۴۰۱ روندی نسبتاً ثابت و ملایمی داشته ولی با فرارسیدن فصل تابستان و قطع برق کارخانهها و کاهش میزان تولید، نمودار مربوطه در مرداد ماه، روندی صعودی را تجربه کرد.
بازار آینده مقاطع فولادی کشور، بهشدت تحت تأثیر مناسبات سیاسی و مذاکرات برجام بوده و درصورت توافق، باتوجه به رونق مجدد تولید، افزایش پروژههای عمرانی و صادرات محصولات، میتوان شاهد روندی مثبت در قیمتگذاری این محصولات باشیم.
پایان پیام/ف
نظر شما